School, Skansen en Drottningholms Slott - Reisverslag uit Stockholm, Zweden van Suzanne Nievergeld - van den Acker - WaarBenJij.nu School, Skansen en Drottningholms Slott - Reisverslag uit Stockholm, Zweden van Suzanne Nievergeld - van den Acker - WaarBenJij.nu

School, Skansen en Drottningholms Slott

Door: Suzanne

Blijf op de hoogte en volg Suzanne

11 September 2005 | Zweden, Stockholm

Deze week is echt voorbij gevlogen, ik heb zoveel dingen gedaan dat ik soms de dagen door elkaar haalde. Het begin van de week bestond vooral uit studeren. Ik heb bijna de gehele literatuur doorgespit. Gelukkig was het mooi weer en kon ik dat buiten in het zonnetje doen. Ik ben begonnen aan mijn paper, heb een onderwerp gevonden en een onderzoeksvraag verzonnen. Op dinsdag heb ik ook mijn eerste Zweedse les gehad. Het was echt ontzettend grappig om iedereen het alfabet te horen uitspreken of de vele vragenrondes die we hebben gehad. En ik kan nu al wat dingen vragen en zeggen en praat dus al erg sloom….
Vad heter du? Jag heter Suzanne
Maar na al dit harde werk was het natuurlijk ook tijd voor ontspanning, en die volgde vooral in de avonduren.
Ik heb leren pokeren! en daar waren de meeste jongens niet al te blij mee, want ik kreeg iedere keer hele goede kaarten! en won dus gigantisch veel... theelichtjes en zakjes zout! Echte studenten dus zonder geld:o
We hadden we een internationaal diner georganiseerd. Iedereen moest een typische maaltijd uit zijn of haar land koken. Het was een erg gezellige avond met heel veel verschillende gerechten zoals Tortillas, Brauers maaltijd, nodels, pasta, vis, salade
Op woensdagavond zijn we naar het feest van Stockholm Universiteit geweest, daar stond een enorme rij te wachten voor de deur. Dat is echt typisch Zweeds, ze staan hier altijd in rijen te wachten en ze zijn dol op nummertjes trekken. Maar de echte Hollanders werden ongeduldig en besloten om maar naar de stad te gaan. Even gezellig in een kroegje gezeten en toen wilde we de laatste pendeltag halen, maar helaas was die al weg. Toen moesten we het nachtbussencircuit ontdekken, maar dat blijkt ook erg goed te werken. Alleen het pad op weg naar de campus was bezaaid met naaktslakken, dus dat leverde hilarische sprongen van Marijn op.

Op vrijdag wilde Marijn en ik graag naar Skansen toe, dat is ’s werelds eerste openlucht museum. In dit park zie je de historische huizen en boerderijen van Zweden. Bovendien is het ook een dierentuin dat de Scandinavische dieren herbergt. Het park was enorm groot en heel mooi aangelegd in een natuurpark. De mensen liepen er in klederdracht en legde de functies uit van de huizen, de meeste zijn van 1800-1950. De dieren waren een attractie op zich, de beren waren zich flink aan het uitleven en vochten erop los. Het wilde zwijn had kleintjes die vrolijk tussen de bizons doorliepen. Kortom het was een leuke vermoeiende dag met veel zonneschijn. Die avond was er het eerste grote studentenfeest van het jaar, met een Zweedse hiphop band, die je raadt het al rappen in het Zweeds! De band was helemaal niets, maar de rest van het feest was erg goed, voordat we het wisten was het 3 uur. Natuurlijk volgde er nog wat after parties en lag ik pas om half 5 in bed. De zaterdagochtend was dan ook om voordat ik wakker werd.

Zaterdagavond was er alweer een feestje, tja we feesten hier wat af zeg. Ik begin al een echte party animal te worden. Chuso was jarig, een van de Spanjaarden en iedereen was uitgenodigd voor zijn surprise party. Het bleek dus een typisch Spaans feest te zijn! De meeste gasten waren er al, behalve de Spanjaarden die ontbraken. Vervolgens werd het eten op tafel gezet, en daarna pas de muziek aangesloten. En toen de laatste bus ging vertrekken voor ons, was het feest nog niet begonnen. Gelukkig kregen wij een lift van een Frans meisje en konden we het feest toch nog meemaken. Het was erg gezellig, ondanks de vermoeidheid van iedereen. De Spanjaarden hadden echt veel moeite gedaan, ze hadden typische Spaanse gerechten gemaakt, taart gebakken en de hele kamer versierd!

Vandaag zijn we naar Drottningholms Slott geweest.Dat is het koninklijke paleis net buiten Stockholm, waar de familie ook daadwerkelijk woont. Een schitterende omgeving, meren, heel veel bos en een groot paleis.
Deze week ga ik weer veel studeren, zijn er vast weer feestjes en winkelen, want het wordt hier echt al koud!

heel veel groetjes!
x
Suzanne

p.s voor meer fotos kijk op deze site
________________________________________
Hey everyone,

this is gonna be a short summary because I am pretty tired.
This week went very fast. I have read a lot for school and their were a lot of things organised. We had organised a dinner party, which was really nice and we had a lot of international food.

On friday, Marijn and I went to Skansen, which is a park with old houses from all over Sweden and has also a Zoo with animals from the Scandinavian countries. In the evening there was a big party with a Swedisch hip hop band, which was pretty bad. However, the party was great!

On sunday, we have visited the royal palace, which is in a very nice area, with many lakes and woods. the royal family still lives in this palace.
This week I am going to study, probably to some parties and do some shopping because it is getting colder here.

next time I will write some more in English

• 11 September 2005 - 19:16

Kristel:

Toch niet als eerste.. he balen!

• 11 September 2005 - 19:23

Eric:

hey suus..

ik dacht dat jij naar zweden ging om te studeren ;) nee hoor je zult het wel heel druk hebben! wel gezellig al die feesten en verschillende culturen! ja misschien moeten we ook maar niet gaan pokeren als jij terug bent;) blijf genieten daar! hou je taai
    xxx eric

• 11 September 2005 - 21:54

Boy:

hey suus!
    ik ben net pas klaar met mijn huiswerk en ik d8 ik kijk eff op suus haar site en ja hoor nieuw bericht ja zo te horen feest jij wat af daar en je kan pokeren als je weer terug bent wil ik wel is een podje pokeren met jou:P haha skansen lijkt me erg mooi gaaf dat je daarheen bent geweest en ja spaans eten is goed he:P ik ga slapen veel plezier daar in zweden en studeerze! ik hou je site in de gaten!

xxxjes Boy

• 12 September 2005 - 11:46

Kristel:

hey.. eindelijk ben ik een keertje als eerste.. hihi.. mmh.. redelijk veel moeten leren.. heel veel gaan stappen hoor ik wel.. word het daar al koud? hier niet echt.. het is hier eerder benauwd enzo.. nou heel veel plezier zus van me! leer ze en feest ze.. en doe de groetjes aan romain van me he.. haha.. Groetjes -XxX- Kristel..

• 12 September 2005 - 16:07

Leintje:

Ehm....Suusje....ging jij niet naar dat Noorderse land om wat hersenkronkels extra te stimuleren??? Mja, ja, ... de knäckebrödjes zijn blijkbaar veel te goed ;-)En pokeren??? Hmhmhmhm, meissie toch, gelukkig dat het (nog maar) bij een paar zoutjes blijft!
    Maar kom, blijkbaar ben je toch al ergens beginnen spitten in de studieberg. Ik heb trouwens net een reportage over Stockholm gezien, en ja, ik moet zeggen dat het me echt prachtig lijkt. Heb je hun mega gekende, opgeviste boot al gaan bezoeken?
    Hier is het al behoorlijk stressy met die ergerlijke deadlines binnen het Europees Parlement enzo... By the way, veel collega's zijn er hier niet ze!Ik zit heel vaak alleen en moet me dan maar zien te beredderen.
    Enfin, gruffels

• 13 September 2005 - 09:14

Papa:

Blijkbaar blijven de stapmomenten beter hangen, dan de studiemomenten; dus het gaat goed!
    Waarschuw Zweden maar alvast. Wij komen er aan!
    Ik wil je vragen om op basis van wat Gerard schrijft graag een enigszins ingetogen programma voor ons te organiseren.
    Ik wil beslist niet te enthousiast terug; ik weet inmiddels maar al te goed hoe het is om Zweeds besmet te zijn. Houd daar a.u.b. rekening mee.
    De rest komt via e-mail naar je toe.
    Werk en geniet ze nog.

• 13 September 2005 - 09:50

Julien:

Hooooi Suus,

Leuk in Zweje?
    k moet snel stoppe want leraar komt:P

• 13 September 2005 - 10:21

Neda:

Hey Suus!

Wat een leuk verhaal! Leuk dat je het naar je zin hebt en lekker aan het feesten bent. En wat een mooie foto's zeg! xxxjes

• 13 September 2005 - 14:45

Judith:

Heey Suus,

ik ben gepromoveerd tot kopieer-miep voor dit uurtje, dus kan ik mooi ondertussen jouw site aandachtig bekijken! Leuke foto's!! Alleen wel erg veel dierentuin pictures... klinkt verder trouwens echt goed daar!! Heb al ontzettend veel zin om je volgende maand op te komen zoeken!! Dan moet je me natuurlijk wel meenemen naar al die party's maar dat snap je vast wel...

Groetjes Judith

p.s.: ik mail je snel!

• 13 September 2005 - 15:04

Mama:

hoi meid
    ik heb je zojuist een lange mail gestuurd, dus ik verwacht er weer een terug.Wat een giller die ene foto van Marijn en jou.
    Je hebt weer een leuk verslag gemaakt van je belevenissen.Heb je ons hotel al ondekt in Stockholm, ik ben benieuwd,
    laat je het meteen weten hoe het eruit ziet en of het ver jou verblijf staat.
    Je moet zeven leuke trips voor ons uitstippelen die we met jou als gids kunnen gaan maken als we bij jou zijn.
    Liefs van ons allemaal maar vooral van mama xxx

• 13 September 2005 - 15:27

Tante Irma:

Zeg Suus wordt het nog geen tijd om eens echt te gaan studeren anders zijn die 5 maaanden om voor je eraan toegekomen bent met al die feesten. En niet al te enthousiast schrijven anders moeten er hier straks 4 naar de universiteit al is het alleen maar om in aanmerking te komen voor een reisje Zweden! Nee hoor, ik vind het leuk te horen dat je het zo naar je zin hebt en geniet maar volop, dit neemt niemand je af!! Bedankt dat je Lisa al zo snel hebt geantwoord, de brief heeft ze al vol trots mee naar school genomen want niet iedereen heeft natuurlijk een studerende nicht in Zweden. Nou tot de volgende keer maar weer en veel liefs en groetjes van de mackerfamily!!

• 14 September 2005 - 10:23

Kristel:

heey suus, ik zit nu bij muziek.. moesten we een super saaie opdracht maken. we hadde wel jo:)
    maar ik ga nu weer.. bye bye..(K) groetjes kristel

• 16 September 2005 - 11:54

Brenda:

Moi!
    Jaja, eindelijk een reactie van mij en het begint nogwel in het Fins. Ja ik begin hier al een aardig mondje fins te spreken!
    Verder lijkt het me echt super daar, als maar feesten doen wij hier ook (elke dag!)maar wees blij met je nachtbus want die is hier niet. Verder heb ik nog een aanrader voor je. Er schijnt in Stockholm een groot warenhuis te zijn (naam ben ik even vergeten) en daar kun je het lekkerste (italiaanse) ijs van heel Zweden kopen... Ik stuur je de naam van het warenhuis nog wel. Verder... Ben benieuwd naar de rest van je verhalen. Groetjes Brenda

• 18 September 2005 - 13:10

Tant E Marja:

suzanne ik zit hier bij papa bij de computer. ik heb zojuist de fotos van jou gezien, ze zijn heel erg mooi. ik ben ook met de boot weg geweest.
    Ik ben naar de kapper geweest en mijn haren zijn gepermanent.
    Afgelopen zondag was er de truckrun, waarmee ik ben mee geweest, door heel brabant, ook door volkel langs oma kanters.
    Ik heb nog geen kaart gehad van jou, waar blijft die toch. Hebben ze in zweden ook flippo's?
    ik reken op een volle zak, want studenten eten heel veel chips.
    Groetjes Tante Marja hawdoe wanne xxx

• 18 September 2005 - 13:21

Opa:

hallo sus hier ben ik dan weer even om te laten weten dat wij hier de eerstewinterhebben gehad. want het wasvanmorgen hier op de daken helemaal wit.maar ook heb ik van morgen de eerste druiven geplukt en je vader zei dat ze goed smaken,maar nu moet ik wel opletten dat hij er niet te veel zin in krijgt want dan zijn deze snel geplukt veder is het hier alles nog op z,n ouds dus heel veel liefs en groeten aan je mede studenten opa. hawdoe maar tai.

• 19 September 2005 - 15:28

Djadi:

heee suus!

Rappen in het zweeds?! dat klinkt toch niet?! zoooo langgzaaam anyway,dat pokeren moet je ons maar s leren als we terug zijn wij willen ook zakjes zout winnen hahaha Wat doe je ermee? snachts met al die zakjes zout naar buiten en op die naaktslakken gooien zodat marijn geen rare sprongen meer hoeft te maken?;)suerte con estudia!besos djadi ps Zou jij trouwens aan branda kunnen doorgeven of ze mij wil aanmelden bij haar site?